Waterschappen: voorkomen graverij blijft belangrijk voor waterveiligheid

Unie van waterschappen • jan. 30, 2024

Waterschappen: voorkomen graverij blijft belangrijk voor waterveiligheid

In 2023 zijn er door de 21 waterschappen meer muskus- en beverratten gevangen in Nederland. Ze vormen een risico voor onze waterveiligheid door graverij in dijken en de natuur. Per regio zijn de vangsten verschillend. In 2023 zijn er ruim 2.500 meer muskusratten gevangen, een stijging van 5 procent ten opzichte van 2022. Het aantal beverratvangsten in Nederland is in 2023 toegenomen tot 1.645, een toename van 45 procent ten opzichte van 2022. Het werk van de bijna 400 gespecialiseerde muskus- en beverratbestrijders van de waterschappen blijft van groot belang.


Muskus- en beverratten komen van nature niet voor in Nederland, ze zijn hier door menselijk handelen beland. Ook hebben de dieren bij ons nauwelijks natuurlijke vijanden. De dieren worden bestreden omdat ze schade brengen aan waterkeringen en oevers door holen en gangen te graven. Ook maken ze nestkommen met uitgebreide ondergrondse gangenstelsels. Zo veroorzaken ze verzakkingen in dijken en kades. In het ergste geval kan een dijk of kade doorbreken waardoor er dorpen of zelfs steden onder water lopen.


Bestuurder Jeroen Haan van de Unie van Waterschappen: “Ongeveer 3500 kilometer aan dijken beschermen Nederland tegen overstromingen: van de zee, grote rivieren, meren en plassen. Mede door het veranderende klimaat wordt de druk op onze dijken (zoals bijvoorbeeld tijdens het hoge water eind 2023) in de toekomst nog groter. Het voorkomen van graverij door muskus- en beverratten blijft daarom een belangrijke taak van de waterschappen”.


In 2023 meer vangsten muskusratten dan in 2022

In 2023 zijn er in totaal 51.043 muskusratten door de 21 waterschappen gevangen. Dat is een toename in vangsten van 2.596 dieren, wat een stijging van 5 procent is ten opzichte van 2022. De regionale verschillen zijn groter geworden. In gebieden met veel muskusratten zijn er opnieuw meer muskusratten gevangen door extra inzet van de muskusratbestrijders. Om in deze gebieden uiteindelijk ook een daling in de muskusratpopulatie te bereiken, moeten hier eerst zoveel mogelijk muskusratten worden gevangen. Dit heeft een stijging in vangsten tot gevolg. In andere gebieden zet de ingezette daling van muskusratvangsten juist door. Langs de landsgrens proberen de waterschappen de instroom van muskusratten direct weg te vangen. Zo wordt geprobeerd het binnenland uiteindelijk vrij van muskusratten te krijgen. 


Toename vangsten beverratten in 2023

Bij de beverrat is het al gelukt om ze terug te dringen naar de landsgrens. Nederland heeft geen eigen populatie beverratten meer. Ruim 95 procent van de vangsten vindt plaats direct langs de grens met Duitsland. Als gevolg van opeenvolgende zachte winters en een minder goed georganiseerde bestrijding is de beverratpopulatie in Duitsland nog steeds omvangrijk. Het aantal beverratvangsten langs de grens in Nederland is met 45 procent toegenomen: in 2023 werden er 1.645 beverratten gevangen. Door de beverratten direct langs de grens te vangen, wordt voorkomen dat ze zich opnieuw over het hele land verspreiden.


Samenwerking in de Krimpenerwaard

De bijna 400 gespecialiseerde muskus- en beverratbestrijders van de waterschappen werken intensief met elkaar samen. Zo werd er in het najaar van 2023 een grote vangactie in de Krimpenerwaard gehouden. Muskusratbestrijders uit het hele land hebben in de Krimpenerwaard geholpen om muskusratten te vangen. Dit draagt bij aan het gezamenlijke doel om in 2034 geen (levensvatbare) populatie muskusratten meer te hebben in Nederland. Dat is het geval als er in het binnenland minder dan 500 muskusratten per jaar worden gevangen.


Ook bedreiging biodiversiteit

Muskus- en beverratten vormen ook een bedreiging voor de biodiversiteit. De dieren staan daarom allebei op de Europese lijst van Invasieve soorten. Ze eten planten als riet en lisdodde weg, en verdringen daardoor inheemse diersoorten zoals de zwarte stern, de roerdomp en de kleine karekiet. Deze vogels leven in het riet, waar ook de muskus- en beverratten hun leefomgeving hebben.


Bevers vestigen zich steeds vaker in gebieden waar dit problemen geeft

Sinds de herintroductie groeit de beverpopulatie en verspreiden ze zich verder door Nederland. Bevers zijn beschermde dieren in heel Europa, dus ook in Nederland. Ze hebben voor- en nadelen voor waterkwaliteit en veiligheid. Zo verhogen bevers de biodiversiteit. Dit komt doordat ze water vasthouden met hun dammen. Helaas veroorzaken de bevers ook schade en brengen ze de waterveiligheid in gevaar door het graven van holen in dijken. Wanneer dit het geval is, grijpen de waterschappen in volgens een beverprotocol en een door de provincie verleende ontheffing. De waterschappen willen dat er landelijk beleid komt voor de bever aanpak.


Wordt het weg- of spoorvervoer? Zo kiest u de beste optie voor uw transport
door https://www.broekmanlogistics.com/nl/ 17 mei, 2024
Staat u op het kruispunt van transportkeuzes, twijfelend tussen het asfalt en de rails? De beslissing tussen weg- of spoorvervoer is een aanzienlijke; elk vervoer met hun eigen beloftes en uitdagingen. Hoe kunt u de knoop doorhakken, zodat u met vertrouwen de transportmethode kunt kiezen die het beste past bij de unieke behoeften van uw zending? We nemen enkele belangrijke punten met u door in dit korte overzicht:
B&W Cases of Success en GEDORE Technag: Partners in Topkwaliteit Gereedschapopslagoplossingen
door https://www.b-w-international.com.cn/?Tool/ 07 mei, 2024
In de wereld van gereedschapopslagoplossingen springen B&W Cases of Success en GEDORE Technag eruit als baken van kwaliteit, duurzaamheid en functionaliteit. Dit dynamische duo heeft de handen ineengeslagen om vakmensen en professionals wereldwijd te voorzien van de beste gereedschapstassen, -koffers en accessoires die de industrie te bieden heeft.
4 Verassende manieren voor waardeoptimalisatie op de vuilnisbelt
door https://jansengroup.com 03 mei, 2024
De vuilnisbelt, ook wel de laatste rustplaats van onze consumptiemaatschappij. Van alle troep, maar ook tal van potentiële waardevolle objecten die op de puinhoop worden gegooid. Verder kijkend dan het oppervlakkige beeld van afval en verval, zijn er vooruitstrevende praktijken en technologieën die de verborgen potentie van deze plekken onthullen. We bespreken hier enkele inspirerende benaderingen voor waardeoptimalisatie op de vuilstort.
Hoe kies je de beste iPhone reparatieservice in Amsterdam?
door https://studentfixer.nl/ 01 mei, 2024
Wanneer je iPhone kapot gaat, kan dit een grote impact hebben op je dagelijks leven. In een stad als Amsterdam, waar alles snel gaat en iedereen druk is, wil je een reparatieservice die zowel snel als betrouwbaar is.
Laat zien dat veiligheid belangrijk is met VCA-certificaat en VCA examens
door https://ebvn.nl 29 apr., 2024
Als ondernemer met een (elektro)technisch bedrijf is het voor u en uw medewerkers van zeer groot belang dat alles gebeurt volgens de geldende veiligheidsvoorschriften. Met een VCA-certificaat laat u zien dat uw bedrijf veilig en gezond werkt en dat u voldoet aan de Arbowet. Laat uw medewerkers daarom VCA-examens doen.
Een stap-voor-stap gids voor het vinden van de beste lockeroplossing voor uw faciliteit
door https://www.alsanit.nl/ 22 apr., 2024
Je wilt jouw faciliteit uitrusten met het beste locker systeem dat beschikbaar is, maar waar begin je? Er zijn zoveel opties op de market, dat het gemakkelijk is om door de bomen het bos niet meer te zien. Deze stap-voor-stap gids is hier om je te helpen. We zullen je door een proces leiden om de perfecte lockeroplossing voor jouw faciliteit te vinden.
Nieuwste B&W Installateurstas Tec Bag TEX 223 met GEDORE Gereedschap
door B&W International 04 apr., 2024
Als vakman wil je het beste gereedschap dat je ondersteunt bij elke klus. Daarom presenteren we met trots de nieuwste GEDORE B&W Installateurstas Tec Bag TEX 223. Met maar liefst 6 verschillende modules biedt deze tas alle flexibiliteit die je nodig hebt voor elke installatieklus.
Voordelen van glasvezel: 63% van de internet overstappers kiest voor glasvezel
door Overstappen.nl 28 mrt., 2024
Huishoudens sluiten vaker een glasvezelabonnement af. In 2023 koos 58% van de huishoudens bij het afsluiten van een nieuw abonnement voor glasvezel. In het eerste kwartaal van 2024 steeg dit aandeel verder tot 63%.
Kinderen zijn geen verkeersborden; 'slimme' zelfrijdendeauto’s zien dat verschil niet
door Ineke Spapé 28 mrt., 2024
Zelfrijdende auto's zijn niet slim genoeg om in ons binnenstedelijke verkeer een bijdrage te leveren aan onze verkeersveiligheid en dit gaan ze in de komende decennia naar verwachting ook niet worden. Er heerst een te groot geloof in die maakbaarheid.
Ontdek de veelzijdigheid van Fabiton: Uw partner in prefab, agro, ademlucht en pomptechniek
door Fabiton 15 mrt., 2024
Al ruim drie decennia is Fabiton een vertrouwde naam in de wereld van prefab, agro, ademlucht en pomptechniek. Met een rijke geschiedenis van innovatie en klanttevredenheid biedt Fabiton duurzame en geavanceerde oplossingen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van elke klant. Maar wat maakt Fabiton nu echt uniek in deze sector?
Meer posts

Ontvang gratis het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!

Share by: