555 555 555
In een belangrijke stap richting het verbeteren van de volksgezondheid en het milieu heeft de Nederlandse overheid aangekondigd dat alle PFAS-stoffen voortaan worden geclassificeerd als Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Dit besluit brengt strengere regels met zich mee voor bedrijven en biedt nieuwe instrumenten aan overheden om de uitstoot van deze schadelijke stoffen tegen te gaan. Staatssecretaris Jansen maakte dit vandaag bekend aan de Tweede Kamer.
PFAS (Per- en Polyfluoralkylstoffen) zijn een groep van duizenden chemische stoffen die veel worden gebruikt in alledaagse producten zoals anti-aanbaklagen, waterafstotende stoffen en verpakkingsmaterialen. Hoewel deze stoffen nuttig zijn in industriële en consumentenproducten, zijn ze uiterst schadelijk voor de volksgezondheid en het milieu.
PFAS staan bekend om hun persistentie: ze breken nauwelijks af in het milieu en hopen zich op in de voedselketen. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s, zoals:
De classificatie als ZZS betekent dat bedrijven die PFAS uitstoten, aan strengere eisen moeten voldoen. Ze hebben nu een minimalisatieplicht, wat inhoudt dat ze:
Nederland werkt samen met andere Europese landen zoals Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland aan een voorstel voor een breed Europees verbod op PFAS. Dit verbod zou gelden voor de productie, het gebruik, de verkoop en de import van PFAS in Europa. Het doel is om de aanwezigheid van PFAS in alledaagse producten drastisch te verminderen en een betere bescherming te bieden tegen de schadelijke gevolgen ervan.
Daarnaast is PFAS onlangs opgenomen in OSPAR, een verdrag voor de bescherming van de Noord-Oost Atlantische Oceaan. Hierdoor hebben aangesloten landen, waaronder Nederland, de verplichting om de emissie van PFAS te minimaliseren.
Met deze nieuwe regelgeving worden bedrijven verplicht om hun uitstoot van PFAS flink terug te dringen. Dit kan grote gevolgen hebben voor sectoren die PFAS veel gebruiken, zoals de chemische industrie en de verpakkingsindustrie. Voor deze bedrijven is het belangrijk om te investeren in innovatieve technologieën en duurzame alternatieven om aan de strengere eisen te voldoen.
Staatssecretaris Jansen heeft ook aangekondigd dat er een Rijkscoördinator PFAS wordt aangesteld. Deze persoon, Judith Elsinghorst, zal dienen als centraal aanspreekpunt voor gemeenten en de provincie Zuid-Holland met betrekking tot de PFAS-problematiek rondom het bedrijf Chemours in Dordrecht. Chemours is al jaren in opspraak vanwege de uitstoot van PFAS in de regio.
Volgens Elsinghorst is het belangrijk om samen met lokale en regionale overheden verder te bouwen aan een veilige leefomgeving. Ze benadrukt dat omwonenden nog steeds grote zorgen hebben over de impact van PFAS en dat hun ideeën en vragen centraal moeten staan in het beleid.
De impact van PFAS op ons milieu en onze gezondheid is een probleem dat ons allemaal aangaat. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt bijdragen:
De classificatie van alle PFAS als Zeer Zorgwekkende Stoffen is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen deze schadelijke stoffen. Het biedt gemeenten, provincies en de Rijksoverheid meer instrumenten om de uitstoot van PFAS te verminderen. Tegelijkertijd roept het op tot samenwerking tussen overheden, bedrijven en burgers om te zorgen voor een schonere en veiligere leefomgeving.
Voor meer informatie over PFAS en de nieuwe maatregelen kun je terecht op de website van de gemeente Rotterdam: Lees meer over PFAS-regelgeving.
Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Bedankt voor uw inschrijving.
Bedankt voor het inschrijven
Technisch Nieuws - Nederland & België
Lees alles over de verschillende sectoren binnen de techniek. Alle technische en industriële beurzen en events, actualiteiten, trends & recente ontwikkelingen binnen de technische branche kunt u vinden op ons moderne platform.
Service & contact
Werkdagen 9:00 - 17:00
Algemeen +31641900750
Flemingweg 7 2408 AV Alphen aan den rijn, Nederland
info@technischnieuws.nl
KVK: 78052580 BTW: NL003278948B45
Volg ons
Alle rechten voorbehouden
Gemaakt door een marketingcommunicatiebureau & Marcom.eu