Beleid rond waterveiligheid werkt goed, in 2025 aandacht voor verbeterpunten

Utrecht, 15 januari 2025 – Al eeuwenlang worden Nederlanders beschermd tegen overstromingen door een netwerk van primaire keringen zoals dijken en duinen. Het versterken en onderhouden van deze keringen is van cruciaal belang om Nederland veilig te houden. Vandaag heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) verschillende documenten met betrekking tot het waterveiligheidsbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd. De stukken tonen aan dat het huidige beleid goed functioneert, maar geven ook aandachtspunten aan voor verdere verbetering.
Wettelijke kaders waterveiligheid vormen solide basis
Een periodieke evaluatie van het wettelijke kader laat zien dat de Waterwet van 2017 een stevige basis biedt voor het waterveiligheidsbeleid. Uit de evaluaties blijkt echter dat bij dijkversterkingsprojecten scherper moet worden gestuurd op doelmatigheid en kostenbeheersing. In 2025 worden hierover aanvullende afspraken gemaakt.
Ook de wettelijke normen voor waterveiligheid zijn onder de loep genomen. Deze normen garanderen dat iedereen achter een primaire kering uiterlijk in 2050 een maximaal jaarlijks overstromingsrisico van 1:100.000 loopt. Voor gebieden waar de risico’s op grootschalige slachtoffers of economische schade groter zijn, gelden strengere normen. Uit de analyse blijkt dat de meeste normen passend zijn. Voor enkele dijktrajecten zal in 2025, in overleg met betrokken partijen, worden bepaald of nieuwe normen nodig zijn.
Beter inzicht in de versterkingsopgave
Beheerders van primaire keringen controleren voortdurend of dijken en sluizen nog voldoen aan de vereisten. Tijdens een landelijke beoordelingsronde vorig jaar is in kaart gebracht welke trajecten versterking nodig hebben. Dit heeft geleid tot een concreter beeld: circa 1400 kilometer aan keringen moet worden aangepakt.
De geschatte kosten voor deze versterkingen variëren tussen de 14 en 23 miljard euro. Op dit moment zijn ongeveer 12 miljard euro aan middelen beschikbaar, wat betekent dat er voor de komende 25 jaar waarschijnlijk een financieel tekort zal ontstaan. Voor projecten in de huidige planning is tussen 2030 en 2036 een extra investering van circa 2,5 miljard euro nodig. Waterschappen hebben aangegeven bereid te zijn om 1,25 miljard euro bij te dragen, op voorwaarde dat het Rijk zich ook financieel committeert.
Herijking Hoogwaterbeschermingsprogramma in 2025
Zoals in het regeerakkoord is opgenomen, wordt het Hoogwaterbeschermingsprogramma in 2025 herijkt. Tijdens deze herijking zullen afspraken worden gemaakt over de financiële uitdagingen, de voortgang van het programma en scherpere sturing op doelmatigheid. Minister Madlener benadrukt dat financiële knelpunten geen vertraging mogen veroorzaken in de uitvoering van het programma. Het Rijk zal toezien op een tijdige en voortvarende uitvoering, zodat de waterveiligheidsdoelen worden gehaald.
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat









Ontvang gratis het laatste nieuws
Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!