Kans op energiearmoede dreigt voor miljoenen huishoudens
Kans op energiearmoede dreigt voor miljoenen huishoudens

Meer dan vier miljoen huishoudens lopen aanzienlijke financiële risico's door het aanstaande einde van het prijsplafond in 2024, aangezien sommige energieleveranciers tarieven hebben aangekondigd die het vastgestelde maximum overschrijden. Eneco en Vattenfall hebben bijvoorbeeld tarieven voor 2024 bekendgemaakt die boven dit plafond uitkomen. Met de naderende koude wintermaanden, waarin traditioneel het energieverbruik stijgt, bestaat het risico op aanzienlijk hogere energierekeningen voor huishoudens met variabele energiecontracten. Directeur Dirk-Jan Wolfert waarschuwt: "Als deze miljoenen Nederlandse huishoudens niet overstappen naar een vast energiecontract, dreigt energiearmoede."
De directeur benadrukt het belang van de keuze voor vaste tarieven, met name omdat Eneco en Vattenfall tarieven boven het prijsplafond hebben aangekondigd. Momenteel heeft meer dan vier miljoen huishoudens nog steeds een variabel energiecontract. Wolfert benadrukt dat het niet overstappen naar een contract met vaste tarieven een financiële vergissing zou zijn.
Er bestaat bezorgdheid over een herhaling van de situatie in 2022, toen variabele tarieven sterk stegen, wat resulteerde in aarzeling bij miljoenen huishoudens om hun verwarming aan te zetten uit angst voor exorbitante energiekosten. Wolfert herinnert eraan dat 'energiearmoede' in 2022 werd uitgeroepen tot het woord van het jaar, wat aangeeft dat dit een ernstig maatschappelijk probleem was.
Om huishoudens met beperkte financiële middelen te ondersteunen, is er momenteel een energietoeslag beschikbaar vanuit de gemeente. Bovendien zal het Tijdelijk Noodfonds Energie in januari 2024 opnieuw openen, wat een vangnet biedt voor degenen die moeite hebben hun energierekening te betalen.
In vergelijking met 2022 is er nu meer keuze en kunnen kosten worden beheerst. Wolfert benadrukt dat het belangrijkste verschil is dat consumenten nu kunnen kiezen voor vaste tarieven, waardoor ze niet langer vastzitten aan maandelijkse schommelingen in inkoopkosten zoals in 2022.
Wolfert adviseert huishoudens met een variabel energiecontract dringend om over te stappen naar een contract met vaste tarieven, gezien de lage prijzen en hoge welkomstbonussen die momenteel beschikbaar zijn. Volgens onderzoek kan het verschil tussen een variabel contract en een jaarcontract bijna €600 per jaar bedragen. Toezichthouder ACM ondersteunt ook het advies om over te stappen.
De Vastelastenbond, die consumenten helpt hun vaste lasten te verlagen, benadrukt het belang van overstappen naar het beste aanbod op de markt. Door jaarlijks automatisch over te stappen, kunnen klanten financieel voordeel behalen. Het bedrijf voert ook jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.









Ontvang gratis het laatste nieuws
Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!