Minder Rotterdammers in de bijstand Tegen de Landelijke Trend In

Rotterdam laat een opvallende ontwikkeling zien als het gaat om het aantal mensen in de bijstand. Waar het aantal bijstandsuitkeringen landelijk juist weer toeneemt, daalt het aantal mensen in Rotterdam dat afhankelijk is van bijstand. Volgens de nieuwste gemeentelijke cijfers staan er momenteel 32.276 huishoudens in de stad ingeschreven voor een bijstandsuitkering. Dit is het laagste aantal sinds de gemeente deze cijfers is gaan bijhouden.
Rotterdam tegen de landelijke trend
Terwijl de rest van Nederland te maken heeft met een lichte stijging van het aantal mensen dat afhankelijk is van de bijstand, laat Rotterdam een tegenovergestelde ontwikkeling zien. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder dat het aantal mensen in de bijstand in 2023 landelijk begon te stijgen, na jaren van afname. In Rotterdam stagneerde die daling aanvankelijk ook, maar inmiddels is de trend omgeslagen en is er een duidelijke daling zichtbaar. Hoewel Rotterdam nog steeds relatief gezien de meeste bijstandsgerechtigden kent van alle Nederlandse gemeenten, met 60 per 1.000 inwoners, is de daling significant.
Wethouder Tim Versnel (Werk & Inkomen) is optimistisch over deze positieve ontwikkeling: “Deze cijfers geven vertrouwen in onze Rotterdamse aanpak. We zien mensen in de bijstand niet als slachtoffers, maar als mensen met kwaliteiten. We helpen ze intensief om daar zelf weer in te geloven en de stap naar werk te zetten. We werken ook nauw samen met Rotterdamse werkgevers, waarvan er steeds meer het potentieel van deze groep zien. Een baan is het begin van het goede leven. Dat moet in onze stad de norm worden.”
Werkstation op Zuid: Een Sleutel tot Succes
Een van de belangrijkste factoren achter deze positieve ontwikkeling is het succes van het Werkstation op Zuid. Dit initiatief biedt intensieve ondersteuning aan werkzoekenden en helpt hen niet alleen om hun persoonlijke situatie op orde te brengen, maar brengt hen ook direct in contact met werkgevers. Na een succesvolle proefperiode wordt het Werkstation nu uitgebreid. Waar het eerst alleen bewoners van Feijenoord ondersteunde, kunnen nu ook werkzoekenden uit Charlois en vanaf januari ook IJsselmonde terecht bij het Werkstation. Dit is een cruciale stap, aangezien in totaal 13.000 Rotterdammers in Zuid afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.
Het doel van het Werkstation is om werkzoekenden zo snel mogelijk te begeleiden naar zelfstandigheid. Wethouder Tim Versnel benadrukt het belang van dit initiatief: “Het is erg positief dat steeds meer Rotterdammers meewerken aan de stad. En het is voor henzelf geweldig: een baan is een beter inkomen, contact met collega’s en positieve energie.”
Intensieve Begeleiding voor Nieuwe Bijstandsgerechtigden
Een ander belangrijk onderdeel van de Rotterdamse aanpak is de intensieve begeleiding van mensen die net een bijstandsuitkering hebben aangevraagd. Deze werkzoekenden krijgen gedurende de eerste zes maanden een super intensieve begeleiding. Dat betekent dat zij wekelijks persoonlijk contact hebben met een werkcoach, die hen ondersteunt bij hun zoektocht naar werk. Dit kan variëren van hulp bij sollicitaties tot het uitzoeken van geschikte opleidingen om hen naar kansrijke sectoren te begeleiden.
Door deze intensieve aanpak is de kans groter dat mensen snel weer aan het werk gaan en zo niet afhankelijk blijven van een uitkering. Persoonlijke aandacht en coaching blijken hierbij doorslaggevend te zijn. Rotterdam laat zien dat het de moeite loont om werkzoekenden niet aan hun lot over te laten, maar hen actief te ondersteunen in hun weg terug naar de arbeidsmarkt.
Werkgevers Cruciaal in de Rotterdamse Aanpak
Naast het ondersteunen van werkzoekenden, richt de gemeente Rotterdam zich ook op het helpen van ondernemers. De gemeente stimuleert werkgevers om anders naar het potentieel op de arbeidsmarkt te kijken en open te staan voor werknemers met een bijstandsverleden. Een van de initiatieven die dit ondersteunen, is het Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP).
In het afgelopen jaar verstrekte dit fonds cofinanciering aan 18 initiatieven, goed voor 854 banen en leertrajecten in cruciale sectoren zoals de techniek, zorg en kinderopvang. Dit fonds biedt ondernemers de mogelijkheid om samen met de gemeente nieuwe kansen te creëren voor werkzoekenden. Bedrijven kunnen tot eind oktober een aanvraag indienen om gebruik te maken van het RAP-fonds. Klik hier voor meer informatie over dit initiatief en de voorwaarden.
Een Blik op de Toekomst
Hoewel de daling in het aantal bijstandsuitkeringen in Rotterdam een positieve ontwikkeling is, blijft de uitdaging groot. Rotterdam heeft nog steeds relatief gezien de meeste mensen in de bijstand van alle Nederlandse gemeenten. Dit betekent dat er nog veel werk aan de winkel is om deze groep volledig te laten profiteren van de kansen op de arbeidsmarkt.
De Rotterdamse aanpak lijkt echter zijn vruchten af te werpen. Door intensieve begeleiding en nauwe samenwerking met werkgevers worden steeds meer mensen geholpen om de stap naar werk te zetten. De uitbreiding van het Werkstation op Zuid en de intensivering van de begeleiding laten zien dat de gemeente vastberaden is om deze trend voort te zetten.
Conclusie
De gemeente Rotterdam boekt aanzienlijke vooruitgang in het terugdringen van het aantal mensen in de bijstand, tegen de landelijke trend in. Initiatieven zoals het Werkstation op Zuid en de intensieve begeleiding van werkzoekenden hebben geleid tot een daling van het aantal bijstandsuitkeringen naar 32.276, het laagste aantal ooit in de stad. Hoewel er nog veel werk te verzetten is, biedt de Rotterdamse aanpak hoop voor de toekomst.









Ontvang gratis het laatste nieuws
Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!