Faillissementen bouw pieken in 2025

Max van der Vlugt • 28 oktober 2024

aillissementen in de bouwsector laten dit jaar een scherpe stijging zien in de hele eurozone. Uit recent onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade blijkt dat de piek echter pas in 2025 verwacht wordt. Ondanks de algemene toename, lijkt Nederland relatief goed te presteren ten opzichte van andere Europese landen. Dit blijkt uit een rapport van Allianz Trade waarin de ontwikkelingen in de bouwsector gedetailleerd zijn onderzocht.


Volgens de cijfers van Allianz Trade is er een forse toename in faillissementen in de bouw in verschillende Europese landen van januari tot augustus 2024 ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Zo steeg het aantal faillissementen in Duitsland met 20%, in Frankrijk met 31%, in Italië en Zweden met maar liefst 35%. In Nederland blijft de stijging beperkt tot slechts 4%, waarmee het land zich gunstig afzet tegen de rest van Europa.



Grotere bouwconcerns kwetsbaar voor faillissement

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek van Allianz Trade is dat vooral grotere bouwconcerns kwetsbaar zijn voor financiële problemen. In de eerste helft van 2024 gingen wereldwijd 30 bedrijven failliet met een omzet van meer dan €50 miljoen, voornamelijk in Europa en Azië. Volgens Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, bevindt de bouwsector zich in de top drie van sectoren die het meest worden getroffen door grote faillissementen.

“Vaak gaat het om zwaar gefinancierde bedrijven die tegen vertragingen oplopen, bijvoorbeeld door uitblijvende betalingen of voortdurende uitstel van projecten. Dit uitstel is funest voor bedrijven, omdat de vaste kosten doorlopen terwijl de inkomsten teruglopen," aldus Geeroms.



Vertragingen in de bouw zorgen voor grote problemen

De vertragingen in de bouw worden vaak veroorzaakt door langdurige vergunningsprocedures, problemen met de aansluiting op het elektriciteitsnet of bezwaarmakers die zich verzetten tegen nieuwbouwplannen. Deze factoren zorgen voor aanzienlijke financiële problemen bij bouwbedrijven, aldus Geeroms. "Er is altijd wel iets dat nieuwbouwprojecten vertraagt, en dit zorgt ervoor dat de inkomsten terugvallen, terwijl de vaste kosten doorlopen. Voeg daar de stijgende lonen aan toe, en de druk op bedrijven wordt ondraaglijk."



Voorzichtige opleving verwacht in 2025

Hoewel de bouwsector in 2024 een moeilijke periode doormaakt, verwacht Allianz Trade een voorzichtige opleving in 2025. Geeroms benadrukt dat de bouwsector in Europa echter zeer divers is, en dat sommige subsectoren sneller herstellen dan andere. Renteverlagingen in Europa helpen zeker, maar het kan enkele maanden duren voordat de bouwsector hiervan profiteert. Toch blijft het herstel broos en onvoorspelbaar, met verschillende obstakels die het herstel in de weg staan, zoals het stikstofdossier en krappere overheidsbudgetten die vooral infra-projecten zullen raken.



Personeelstekort en vergrijzing

Naast financiële uitdagingen kampt de bouwsector ook met een tekort aan gekwalificeerd personeel. In Nederland biedt de sector werk aan meer dan een half miljoen mensen, maar de uitdaging blijft om voldoende vakmensen te vinden, zeker met de opkomst van robotisering en nieuwe technologieën. Vooral kleinere bedrijven hebben moeite om gekwalificeerd personeel aan te trekken, en vergrijzing speelt een grote rol in deze problemen.



Impact van extreem weer

Een ander groeiend probleem voor de bouwsector is het toenemende aantal extreme weersomstandigheden. “Bouwen met hevige regenval of extreme hitte wordt steeds moeilijker," zegt Geeroms. Steeds meer bouwbedrijven geven aan dat ze hier vaker last van hebben. Volgens het CBS zullen deze weersomstandigheden in de toekomst alleen maar vaker voorkomen.




Financiële kwetsbaarheid en cashflow

Het onderzoek van Allianz Trade toont verder aan dat Europese bouwbedrijven een hoge schuldgraad hebben, wat hen extra kwetsbaar maakt. Nederlandse bouwbedrijven scoren echter beter dan gemiddeld als het gaat om cashflow en liquiditeit, wat hen in staat stelt om flexibeler om te gaan met financiële uitdagingen.



Conclusie: een wankel evenwicht in de bouwsector

Hoewel lagere rentetarieven en iets lagere materiaalkosten enige verlichting bieden aan de bouwsector, blijven stijgende loonkosten, vertragende regelgeving en minimale marges een grote uitdaging. Het is volgens Geeroms van groot belang dat iedereen die zaken doet in de bouwsector waakzaam blijft, aangezien het evenwicht binnen de sector zeer fragiel is.

“De combinatie van deze factoren maakt dat de bouwsector op een wankel evenwicht balanceert. De kleinste verstoring kan grote gevolgen hebben voor de continuïteit van bedrijven in deze sector,” concludeert Geeroms.

AI-geletterdheid verplicht in 2025, maar ook ethiek is cruciaal
door Max van der Vlugt 20 november 2024
Vanaf februari 2025 is het zover: bedrijven zijn volgens de nieuwe Europese AI Act verplicht hun medewerkers AI-geletterd te maken. Dit betekent dat iedereen die binnen een organisatie met Artificial Intelligence (AI) werkt, moet begrijpen wat AI is en hoe het functioneert. Bedrijven hebben daarbij de keuze om deze trainingen intern te verzorgen of externe partijen in te schakelen. Maar het trainen van medewerkers in de basisprincipes van AI is slechts het begin. Er ligt een ander, minstens even belangrijk aspect op tafel dat vaak wordt vergeten: AI-ethiek. Begrip van de technologie is essentieel, maar zonder aandacht voor de ethische uitdagingen van AI, blijft verantwoord gebruik een verwaarloosd terrein.
EU steeds meer in de knel tussen VS en China Wat betekent dit voor Nederland
door Max van der Vlugt 20 november 2024
De wereldhandel wordt steeds meer bepaald door de spanningen tussen twee economische grootmachten: de Verenigde Staten en China. Deze geopolitieke strijd heeft verstrekkende gevolgen voor de Europese Unie en, specifiek, voor Nederland. Volgens onderzoek van Allianz Trade dreigt de EU steeds verder klem te raken tussen deze twee machtsblokken. Nederland, als één van de meest exportgerichte economieën binnen de EU, is bijzonder kwetsbaar in deze veranderende geo-economische orde.
Black Friday 2024 Een derde van de Nederlanders stelt aankopen uit voor kortingen
door Max van der Vlugt 20 november 2024
Black Friday is elk jaar weer hét moment waarop consumenten massaal op zoek gaan naar de beste deals. Of het nu gaat om elektronica, mode of huishoudelijke apparaten, deze kortingsperiode blijft ongekend populair. Uit onderzoek van vergelijkingssite Overstappen.nl blijkt dat een derde van de Nederlanders aankopen uitstelt tot Black Friday, met name jongeren in de leeftijd van 18 tot 34 jaar. Dit artikel gaat dieper in op de trends rondom Black Friday en waarom deze dag steeds meer gebruikt wordt als hét overstapmoment voor internet- en televisieabonnementen.
Alle PFAS geclassificeerd als Zeer Zorgwekkende Stof Wat betekent dit
door Max van der Vlugt 19 november 2024
In een belangrijke stap richting het verbeteren van de volksgezondheid en het milieu heeft de Nederlandse overheid aangekondigd dat alle PFAS-stoffen voortaan worden geclassificeerd als Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Dit besluit brengt strengere regels met zich mee voor bedrijven en biedt nieuwe instrumenten aan overheden om de uitstoot van deze schadelijke stoffen tegen te gaan. Staatssecretaris Jansen maakte dit vandaag bekend aan de Tweede Kamer.
Gemeente Rotterdam lanceert Urban Sports Agenda Wat houdt het in
door Max van der Vlugt 19 november 2024
De gemeente Rotterdam heeft officieel de Urban Sports Agenda gelanceerd. Deze agenda bevat maar liefst 32 acties die gericht zijn op het versterken en promoten van urban sports in de stad. Samen met urban sportaanbieders en sporters wil de gemeente de komende jaren de toegankelijkheid, diversiteit en participatie van urban sports in Rotterdam vergroten.
De eerste sneeuwvlokken van het winterseizoen zijn gevallen
door Max van der Vlugt 19 november 2024
In het noorden van Nederland zijn de eerste sneeuwvlokken van het winterseizoen gevallen. Hoewel de sneeuw zich momenteel slechts beperkt tot een lichte laag op auto’s en grasvelden, kan dit beeld veranderen als de sneeuwval aanhoudt. Het is een typisch moment voor de eerste winterse neerslag, aangezien de eerste sneeuwvlokken in Nederland meestal in de tweede helft van november verschijnen.
Camperbeurs Hardenberg 2025 bezoeken? Informatie, Tijden & Tickets
door Max van der Vlugt 18 november 2024
Ben jij klaar om de vrijheid van een camper te ontdekken of te upgraden? Tijdens de Camperbeurs Hardenberg, van 20 t/m 22 september, vind je alles wat je nodig hebt op het gebied van campers, accessoires en bestemmingen. Met meer dan 21.000 m² aan inspiratie, verdeeld over 8 hallen, is dit hét evenement voor elke camperliefhebber.
Waarom elke vakman werkhandschoenen zou moeten gebruiken
door coolsafety 18 november 2024
Er zijn veel werkzaamheden te bedenken waarbij het dragen van goede werkhandschoenen handig of zelfs onmisbaar is. In sommige situaties zijn handschoenen zelfs verplicht. Is dat bij jouw werkzaamheden het geval? Zorg er dan voor dat je altijd een paar op voorraad hebt. Goede werkhandschoenen beschermen je handen tegen beschadigingen en vervuiling, maar ook tegen veroudering en de schadelijke invloed van gevaarlijke stoffen. Ook zorgen ze ervoor dat je meer grip hebt, waardoor je ook een stuk veiliger kunt werken. In een medische werkomgeving zorgen handschoenen er ook voor dat er minder risico is op de verspreiding van ziektes.
30% Meer Stoppende ZZP’ers dan Vorig Jaar: Toename Uitschrijvingen in 2024
door Max van der Vlugt 13 november 2024
In de eerste helft van 2024 is het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) dat stopt aanzienlijk toegenomen. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK), verkregen door Onderneming.nl, blijkt dat ruim 77.000 zelfstandigen zich dit jaar uitschreven uit het handelsregister. Dit is een stijging van maar liefst 30% ten opzichte van dezelfde periode in 2023, toen ongeveer 60.000 zzp’ers zich uitschreven. Deze stijging roept vragen op over de oorzaken, waaronder de invloed van de handhaving op de wet DBA.
Zolang de Politieke Wil Ontbreekt, Verandert Er Niets op de Klimaattop
door Max van der Vlugt 13 november 2024
De jaarlijkse klimaattop COP29, dit jaar georganiseerd in Azerbeidzjan, draait om één belangrijk doel: ervoor zorgen dat er jaarlijks minstens 1 biljoen dollar beschikbaar komt om kwetsbare landen te ondersteunen in hun strijd tegen klimaatverandering. Dit bedrag is essentieel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en om landen te wapenen tegen de verwoestende effecten van klimaatverandering, die grotendeels zijn veroorzaakt door de rijke, geïndustrialiseerde landen. Helaas blijven deze landen achter met hun beloofde steun en ligt er vooral druk op de schouders van de meest kwetsbare landen.
Meer posts

Ontvang gratis het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!

Share by: