555 555 555
In een belangrijke stap richting het behoud van de leveringszekerheid van elektriciteit in de provincie Utrecht, hebben de netbeheerders Stedin en TenneT aangekondigd dat marktpartijen hun tijdelijke stroomgeneratoren gericht kunnen aanbieden. Dit maakt deel uit van een breder plan om het overvolle elektriciteitsnet in de regio te ontlasten. De inzet van deze noodstroomvoorzieningen, ook wel ‘regelbare opwek’ genoemd, kan het tekort aan capaciteit met naar schatting 60 megawatt (MW) verminderen. Hiermee kunnen naar verwachting 20.000 duurzame nieuwbouwwoningen worden aangesloten.
De tijdelijke stroomgeneratoren werken als een soort back-up voor het elektriciteitsnet tijdens piekmomenten, zoals in de winter wanneer de energievraag hoog is. De generatoren worden strategisch geplaatst in de provincie en zijn bedoeld als een overbruggingsoplossing totdat de netverzwaring voltooid is, wat naar verwachting in 2029 zal zijn. De stroomgeneratoren blijven eigendom van de marktpartijen en kunnen na gebruik in andere regio’s worden ingezet waar het net ook onder druk staat.
Naast het aanbieden van de stroomgeneratoren door marktpartijen, is maximale steun van de Utrechtse gemeenten van essentieel belang om dit project succesvol uit te voeren. Stedin is momenteel in gesprek met verschillende gemeenten om grond beschikbaar te stellen, vergunningen te versnellen en andere mogelijke obstakels, zoals stikstofbelemmeringen, weg te nemen.
“De gemeenten spelen een sleutelrol in het succesvol realiseren van deze maatregel. Door samen te werken, kunnen we het energienet toegankelijk en toekomstbestendig houden, zonder dat dit ten koste gaat van onze ambitieuze woningbouwplannen,” aldus Warmold ten Zijthoff, regiodirecteur bij Stedin.
Hoewel de tijdelijke stroomgeneratoren mogelijk op gas draaien, benadrukken Stedin en de provincie Utrecht dat deze oplossing slechts van korte duur is. “We willen op termijn naar regelbare opwek op basis van duurzame bronnen, zoals waterstof,” stelt Huib van Essen, gedeputeerde van de provincie Utrecht.
De tijdelijke stroomoplossingen zijn nodig om duurzame ontwikkelingen, zoals de bouw van energieneutrale woningen en de installatie van laadpalen voor elektrische auto’s, te kunnen blijven ondersteunen. De CO2-uitstoot van de noodstroomvoorzieningen wordt gecompenseerd door de voordelen van een toegenomen elektrische infrastructuur en duurzame mobiliteit.
De aanbesteding voor de levering van deze regelbare opwek is op 24 oktober 2024 van start gegaan en is te vinden op TenderNed onder de naam ‘Flextender Stedin – TenneT’. Marktpartijen die minimaal 60 MW aan vermogen kunnen leveren en voldoen aan de gestelde voorwaarden, kunnen zich aanmelden voor deze tender. De aanbesteding bestaat uit twee fasen, waarbij in de eerste fase een aantal partijen wordt geselecteerd, die in de tweede fase een aanbieding mogen doen.
Medio 2025 verwachten de netbeheerders een partij te contracteren die het regelbare vermogen in de loop van 2026 als dienst kan leveren. De geselecteerde marktpartijen ontvangen hiervoor een beschikbaarheidsvergoeding en een afroepvergoeding.
De tijdelijke inzet van stroomgeneratoren in de provincie Utrecht vormt een belangrijke stap in de transitie naar een toekomstbestendig en duurzaam energiesysteem. Dit initiatief helpt niet alleen om grote knelpunten in het elektriciteitsnet te verlichten, maar ook om duurzame projecten, zoals woningbouw en de installatie van laadpalen, mogelijk te maken.
Warmold ten Zijthoff concludeert: “Deze oplossing stelt ons in staat om de energietransitie in de provincie Utrecht voort te zetten en duurzame projecten te ondersteunen zonder dat het stroomnet overbelast raakt. Dit is een noodzakelijke stap om de energietransitie te versnellen en tegelijkertijd de leveringszekerheid voor de regio te waarborgen.”
Met de inzet van tijdelijke stroomgeneratoren zetten Stedin en TenneT een belangrijke stap richting het toegankelijk houden van het stroomnet in de provincie Utrecht. Door samen te werken met gemeenten en marktpartijen, wordt een oplossing geboden die zorgt voor een betere balans op het stroomnet tijdens piekmomenten. Dit draagt bij aan het behalen van de ambities op het gebied van woningbouw en duurzame mobiliteit, terwijl er tegelijkertijd gewerkt wordt aan een duurzamer energiesysteem.
Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Bedankt voor uw inschrijving.
Bedankt voor het inschrijven
Technisch Nieuws - Nederland & België
Lees alles over de verschillende sectoren binnen de techniek. Alle technische en industriële beurzen en events, actualiteiten, trends & recente ontwikkelingen binnen de technische branche kunt u vinden op ons moderne platform.
Service & contact
Werkdagen 9:00 - 17:00
Algemeen +31641900750
Flemingweg 7 2408 AV Alphen aan den rijn, Nederland
info@technischnieuws.nl
KVK: 78052580 BTW: NL003278948B45
Volg ons
Alle rechten voorbehouden
Gemaakt door een marketingcommunicatiebureau & Marcom.eu