Swapfiets bereikt mijlpaal met lancering van 's werelds eerste 'zero waste' fiets
Swapfiets bereikt mijlpaal met lancering van 's werelds eerste 'zero waste' fiets

Swapfiets, een pionier op het gebied van duurzame mobiliteit, heeft als doel om tegen 2025 de eerste 100% circulaire fiets te realiseren. De fietsen met de herkenbare blauwe band zijn momenteel al de meest duurzame in de branche, dankzij een intelligent ontwerp en het gebruik van circulaire materialen, waardoor ze 66% minder vaak kapot gaan en een langere levensduur hebben in vergelijking met reguliere fietsen. Echter, voor het deelfietsbedrijf is dit nog niet voldoende. Het merk blijft continu zoeken naar manieren om grondstofverbruik en afval te minimaliseren, en streeft naar volledige transparantie over hun reis naar circulariteit.
Op Black Friday, een dag die bekendstaat om overconsumptie en onbewust materiaalgebruik, plaatst Swapfiets de schijnwerpers op transparantie door hun huidige afval te visualiseren in een ‘No Waste Chair'. Dit kunstwerk, gemaakt door Kees Dekkers en te bewonderen in de winkel op de Ceintuurbaan in Amsterdam, moedigt aan tot een nieuwe benadering van afval en fungeert als een krachtig symbool voor Swapfiets’ toewijding aan een circulaire economie zonder compromissen.
In een tijd waarin Black Friday wordt gekenmerkt door koopgekte, groeit de tegenbeweging van mensen die pleiten voor bewuster omgaan met de aarde vanwege haar beperkte grondstoffen. Swapfiets sluit zich hierbij aan en erkent het afvalprobleem. Dit wordt visueel weergegeven in het kunstwerk van Kees Dekkers, de 'No Waste Chair', een transparante stoel gevuld met niet-recyclebaar afval van Swapfiets. Deze stoel herinnert aan het uiteindelijke doel: een fiets produceren zonder afval.
Duurzame evolutie van Swapfiets
De duurzame evolutie van Swapfiets is al merkbaar sinds de oprichting, waarbij het bedrijf zich richt op een duurzame mobiliteitsoplossing en een systeemverandering in de industrie. Doordat alle fietsen eigendom blijven van Swapfiets, ligt de verantwoordelijkheid over de producten en materialen bij hen. Na gebruik worden alle producten teruggebracht in plaats van weggegooid, wat waardevolle inzichten oplevert voor optimalisatie. Naast het feit dat de fiets een van de duurzaamste vormen van vervoer is, zorgt een Swapfiets voor 35% minder CO2-uitstoot dan andere fietsen, dankzij het gebruikte materiaal en ontwerp. De nieuwste Swapfiets e-bike is al voor 40% meer recyclebaar dan de eerste e-bike uit 2019, dankzij verbeteringen in het ontwerp.
Route naar de 100% afvalvrije fiets
Swapfiets streeft naar een 100% afvalvrije fiets en werkt actief aan innovatie en slimmer design om dit doel te bereiken. Het bedrijf experimenteert met verschillende materialen en gaat uitdagingen aan met niet-recyclebaar afval. Een voorbeeld hiervan is de fietsbel, waarvoor Swapfiets samenwerkt met een partner die een volledig te repareren fietsbel biedt. Analyse van data suggereert dat 80% van de toekomstige fietsbellen gerepareerd kan worden, en wanneer reparatie niet mogelijk is, kan 51% van de bel gerecycled worden. Dergelijke oplossingen vergen tijd, en Swapfiets is bezig met soortgelijke processen voor meer dan 100 verschillende fietsonderdelen.









Ontvang gratis het laatste nieuws
Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!