Warmterecord: Nog nooit zo warm zo laat in het jaar gemeten

Het weer in Nederland heeft opnieuw geschiedenis geschreven. Met een maximumtemperatuur van 19,1 graden in het Limburgse Ell was het nog nooit zo warm zo laat in het jaar. Deze uitzonderlijke temperatuur laat zien hoe extreem ons weer kan zijn en benadrukt de veranderingen in ons klimaat. Het oude record, 18,9 graden, werd eveneens in Ell gemeten op 25 november 2006.
Nieuwe Warmterecords op 24 november
Het uitzonderlijke warme weer begon eerder op de dag al met het verbreken van diverse datum-warmterecords. In Maastricht werd aan het einde van de ochtend 16,4 graden gemeten, waarmee het record uit 2003 sneuvelde. Ook in De Bilt werd het datumrecord gebroken; daar steeg de temperatuur tot 16,9 graden, terwijl het vorige record 14,4 graden was, gemeten in 1980.
Met een stevige zuidelijke wind bleef de aanvoer van warme lucht de temperaturen verder opdrijven. Uiteindelijk werd in Ell de grens van 19 graden gepasseerd, waarmee een uniek record werd gevestigd: nog nooit was het zo laat in het jaar zo warm in Nederland.
Geen eerdere novembertemperaturen boven 19 graden na 8 november
In de geschiedenis van novembertemperaturen met waarden van 19 graden of hoger, is nooit een datum te vinden na 8 november. Op 8 november 1983 werd het in Maastricht 19,2 graden, wat tot nu toe de laatste keer was dat de temperatuur in november zo hoog opliep.
De nieuwe waarde van 19,1 graden gemeten in Ell benadrukt hoe uniek deze temperatuur is voor de laatste decade van november. Dit maakt het de hoogste temperatuur die ooit is gemeten tussen 21 en 30 november.
Opvallende temperaturen op andere plekken in Nederland
Ell was niet de enige plek waar de temperaturen opvallend hoog waren. In Arcen en Eindhoven werden temperaturen van respectievelijk 18,3 graden gemeten, waarmee beide locaties de top-10 van warmste novemberdagen binnendringen. In De Bilt was het vandaag 16,9 graden, wat net geen record is; op 25 november 2006 werd daar 17,2 graden gemeten.
Wat betekent dit voor ons weerbeeld?
Het breken van warmterecords in november is een duidelijke indicator van de veranderende klimaatpatronen. Steeds vaker zien we dat herfstmaanden in Nederland uitzonderlijk warme dagen kennen. De aanvoer van warme lucht, zoals vandaag door de zuidelijke wind, wordt versterkt door het veranderende klimaat. Deze veranderingen hebben niet alleen impact op onze temperaturen, maar ook op onze ecosystemen, seizoensgebonden landbouw en de dagelijkse levens van mensen.
De opwarming van de aarde is een wereldwijd fenomeen, en dit soort records onderstreept hoe belangrijk het is om de effecten van klimaatverandering te blijven onderzoeken en aanpakken.
Meer leren over het weer en klimaat?
Wil je meer weten over weerrecords en de invloed van klimaatverandering? Bezoek Weeronline voor uitgebreide analyses en actuele informatie over het weer en hoe dit ons dagelijks leven beïnvloedt.









Ontvang gratis het laatste nieuws
Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!