555 555 555
De momentsleutel is zeer handig om verschillende onderdelen van bijvoorbeeld een voertuig of machine gecontroleerd vast te zetten. Maar wat is het precies voor een sleutel en hoe gebruik je de momentsleutel? In deze blog lees je alles over de momentsleutel, makkelijk en eenvoudig uitgelegd.
Een momentsleutel is een bijzondere sleutel. Met de momentsleutel kun je bouten of moeren aandraaien met een nauwkeurig ingesteld aanhaalmoment. Een aanhaalmoment is het moment (kracht x arm) waarmee je een bout of moer mag vastdraaien. Een moment wordt aangegeven in Newtonmeter (Nm). 10 Nm staat bijvoorbeeld gelijk aan 1 kg. Het aantal Newtonmeter geeft aan hoe vast je iets met de momentsleutel aandraait. Op een momentsleutel stel je in hoe vast je bouten of moeren wilt vast draaien én je krijgt een dan signaal als dat ingestelde aanhaalmoment bereikt is.
Sommige momentsleutels hebben ook een slip-mechanisme dat ervoor zorgt dat je de bout of moer niet meer verder kunt aandraaien. Met een momentsleutel haal je je bouten dus nooit te vast aan en raakt je materiaal niet beschadigd. Maar je zorgt er ook voor dat je zeker weet dat iets vast genoeg zit. Je wilt bijvoorbeeld geen autowiel verliezen!
Er zijn 2 soorten momentsleutels. Je hebt een slip-momentsleutel waarmee je de bout of moer moet aandraaien. Als de instelde waarde dan bereikt is, zorgt de momentsleutel ervoor dat krachtiger aandraaien niet mogelijk meer is. Hiermee wordt voorkomen dat de bout of moer afbreekt of te vast komt te zitten. De andere momentsleutel geeft het moment aan wat nodig is om een bout of moer in beweging te krijgen. Dit geeft een indicatie van het aanhaalmoment waarmee de schroefverbinding is vastgezet.
Je hebt momentsleutels in verschillende soorten en maten. Je hebt grotere sleutels en kleinere sleutels. Je kunt met een langere momentsleutel meer kracht zetten dan met een kleine omdat de grote sleutel een langere hefboom heeft.
Al die verschillende soorten momentsleutels hebben een verschillend bereik. Langere momentsleutels hebben bijvoorbeeld een hoger Nm-bereik dan kleine. Dit kan voor- en nadelen hebben. Een grotere momentsleutel kan veel kracht aan en heeft een vrij grove schaalverdeling, maar is dus niet geschikt om kleine momenten aan te halen. Daarentegen werken de kleine momentsleutels, met een veel fijnere schaalverdeling, heel precies. Maar die hebben een kleiner bereik. Er zijn, naast de afmeting, ook nog andere verschillen tussen momentsleutels. Ook de werkwijze van sommige momentsleutels is anders. Zo zijn er sleutels die digitaal, en sleutels die handmatig worden ingesteld.
Door een momentsleutel regelmatig te laten kalibreren weet je zeker dat deze nauwkeurig is. Een momentsleutel moet aan bepaalde eisen voldoen om de juiste kracht over te brengen op bouten of moeren. Het kalibreren van een momentsleutel moet minimaal één keer per jaar, of na ca. 5000 keer te zijn belast, worden uitgevoerd.
Het gebruik van een momentsleutel is best wel makkelijk. Wanneer je een momentsleutel wilt gebruiken is het van belang om erachter te komen of de momentsleutel zowel linksom en rechtsom kan draaien of dat die alleen rechtsom kan draaien. Dit moet je weten omdat er moeren en bouten zijn met tegendraads schroefdraad. Als dat zo is moet je een sleutel pakken die links- en rechtsom kan draaien. Met normale bouten kan je het beste rechtsdraaiende momentsleutel gebruiken.
De volgende stap is de juiste dop vinden om op de momentsleutel te zetten, zodat je de bout kan aandraaien. Je hebt verschillende soorten aansluitingen van momentsleutels. Daardoor past niet elke dop op elke momentsleutel. Nadat je de juiste dop op de momentsleutel hebt gezet, is het tijd om de momentsleutel op het juiste moment in te stellen. Om specifieke kracht in te stellen draai je aan het instelmechanisme van de momentsleutel, of je stelt het aantal Newtonmeter (Nm) digitaal in. De momentsleutel klikt of slipt door als de ingestelde waarde bereikt is. Het is belangrijk om dan te stoppen met aandraaien!.
Naast het leveren van topkwaliteit momentsleutels, heeft GEDORE Technag BV heeft ook een eigen kalibratieruimte. Zij kunnen hier momentsleutels testen, kalibreren, en voorzien van een rapport. Zij kalibreren van 0 t/m 3150 Nm. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact met hun opnemen.
Benieuwd hoe een momentsleutel wordt gekalibreerd én hoe dat werkt?
Lees daar alles over in onze blog: “Hoe wordt een momentsleutel gekalibreerd en hoe werkt dat precies?“
Deze blog is geschreven door een Marketingcommunicatie bureau
Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Bedankt voor uw inschrijving.
Bedankt voor het inschrijven
Technisch Nieuws - Nederland & België
Lees alles over de verschillende sectoren binnen de techniek. Alle technische en industriële beurzen en events, actualiteiten, trends & recente ontwikkelingen binnen de technische branche kunt u vinden op ons moderne platform.
Service & contact
Werkdagen 9:00 - 17:00
Algemeen +31641900750
Flemingweg 7 2408 AV Alphen aan den rijn, Nederland
info@technischnieuws.nl
KVK: 78052580 BTW: NL003278948B45
Volg ons
Alle rechten voorbehouden
Gemaakt door een marketingcommunicatiebureau & Marcom.eu