Wat is telematica? De definitie en alle onderdelen van Telematica
Wat is telematica? De definitie en alle onderdelen van Telematica

Telecommunicatie is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Een groot deel van de samenleving draait om communicatie. Hiervoor kunnen verschillende communicatiemiddelen worden gebruikt. Het is belangrijk om het communicatienetwerk correct te bouwen. Als dit niet gebeurt, kan de verbinding niet tot stand worden gebracht en is communicatie tussen zender en ontvanger niet mogelijk. Organisaties moeten zowel intern als extern goede communicatienetwerken hebben. Telematica is het gebied van technologie dat zich bezighoudt met de toegankelijkheid van bedrijven en andere organisaties in het veld.
In dit artikel gaan wij u uitleggen wat de definitie is van telematica en wat de verschillende onderdelen zijn.
Wat is telematica?
Telematica bestaat uit telecommunicatie en informatica. Telematica wordt vooral zakelijk gebruikt. Maar tegenwoordig ook steeds vaker voor consumenten. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Het is het gebruik van computers die door middel van datacommunicatie met elkaar in verbinding staan. Ook disciplines als moderne telefoonverbindingen en satellietcommunicatie vallen onder de telematica. Het zorgt ervoor dat jij data door kan sturen. Het gaat hier vooral om communiceren met voertuigen, machines, gebouwen en computers. Object specifieke informatie wordt middels een telecommunicatienetwerk verstuurd naar een centraal systeem waarbij data worden vertaald in bruikbare informatie (de cloud of centrale server).
Telematica verbindingen en toepassingen
In telematica ontstaan verschillende verbindingen en netwerken. Denk hierbij aan computernetwerken, dataverbindingen, satellietcommunicatie, telefoonverbindingen etc. Hiervoor kunnen verschillende kabels worden gebruikt om gegevens en informatie te verzenden. Die gegevensoverdracht wordt ook wel gegevensoverdracht of datacommunicatie genoemd. Enkele voorbeelden hiervan zijn coax- en glasvezelkabels.
Daarnaast kunnen schakelapparatuur, routers, modems en randapparatuur in het netwerk worden gebruikt. Al deze verbindingen worden gebruikt om elektronische communicatiemiddelen met elkaar te verbinden.
Draadloze telematica
Tegenwoordig hoeven verbindingen niet meer te bestaan uit verbindingen met kabels, maar kunnen deze verbindingen bij telematica ook draadloos zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de telefoonverbindingen.
Telematicaopleidingen
Ook is het mogelijk om een opleiding over telematica te volgen. Verschillende universiteiten verzorgen een tweejarige Master of Science-opleiding Telematica:
· Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen (NTNU), Noorwegen
· Universiteit Twente (UT), Nederland
· Universiteit Carlos III van Madrid (UC3M), Spanje
Het opzetten van data netwerken voor organisaties
Voor het opzetten van datanetwerken zijn er veel verschillende professionele organisaties. Voornamelijk de datanetwerken en glasvezeltechniek bedrijven zijn erg in opkomst. Deze bedrijven kunnen voor complete glasvezel- en datanetwerken aanleggen. Een van de bedrijven binnen Nederland is de organisatie Smart Indoor Solutions. Smart Indoor Solutions is specialist voor het ontwerpen en aanleggen
van datanetwerken. Hiervoor gebruiken zij de beste gangbare technieken en materialen. Neemt zeker eens een kijkje op hun platform.









Ontvang gratis het laatste nieuws
Altijd up-to-date blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief met het laatste nieuws!